Целосен водич за типови, карактеристики и големини на IV канила

Вести

Целосен водич за типови, карактеристики и големини на IV канила

Воведи

Shanghai TeamStand Corporation е професионалецснабдувач на медицински помагалаи производителот.Тие нудат различни висококвалитетни производи, вклучувајќиинтравенска канила, Поставете игла за вени на скалпот, игли за собирање крв, шприцеви за еднократна употреба, иимплантирани порти.Во оваа статија, ќе се фокусираме конкретно на IV канила.Ќе разговараме за различните типови, карактеристики и големини достапни на пазарот денес.

Видови наIV канила

IV канилите се важни медицински помагала што се користат за интравенски третман, трансфузија на крв и администрација на лекови.Тие доаѓаат во различни типови за да одговараат на специфичните потреби на пациентот.Најчеститипови на IV каниливклучуваат:

1. Периферни интравенски канили: Овие канили обично се вметнуваат во вените на рацете, рацете или нозете.Тие доаѓаат во различни спецификации, кои ја одредуваат нивната големина.Колку е помал бројот на мерачот, толку е поголем дијаметарот на канилата.

IV канила за еднократна употреба

2. Централен венски катетер: поголем и подолг од периферниот венски катетер.Тие се вметнуваат во главните централни вени, како што се субклавијалните или југуларните вени.Централните венски катетри се користат за интервенции кои бараат поголеми текови, како што се хемотерапија или хемодијализа.

централен венски катетер (2)

3. Катетер од средна линија: Катетерот од средната линија е подолг од периферниот венски катетер, но пократок од централниот венски катетер.Тие се вметнуваат во надлактицата и се погодни за пациенти кои бараат долгорочни лекови или имаат периферна венска опструкција.

Карактеристики на интравенозните канили

Интравенските канили се дизајнирани со повеќе функции за да се обезбеди оптимална удобност и безбедност на пациентот за време на интравенозниот третман.Некои клучни карактеристики вклучуваат:

1. Материјал за катетер: Интравенските канили се направени од материјали како полиуретан или силикон.Овие материјали се биокомпатибилни и го минимизираат ризикот од тромбоза или инфекција.

2. Дизајн на врвот на катетерот: Врвот на канилата може да биде зашилен или заоблен.Остриот врв се користи кога е потребна пункција на ѕидот на садот, додека заоблениот врв е погоден за деликатни вени за да се намали ризикот од компликации поврзани со пункција.

3. Крилести или без крилести: IV канилите може да имаат крила прикачени на хабот за полесно ракување и прицврстување за време на вметнувањето.

4. Порта за инјектирање: Некои интравенски канили се опремени со порта за инјектирање.Овие порти овозможуваат инјектирање на дополнителни лекови без отстранување на катетерот.

Големина на IV канила

IV канили се достапни во различни големини, назначени со нивните мерења.Мерачот се однесува на внатрешниот дијаметар на канилата.Најчестите големини на IV канили се:

1. Мерач од 18 до 20: Овие канили најчесто се користат за трансфузија на крв и трансфузии со голем волумен.

2. Бр. 22: Оваа големина е погодна за повеќето рутински периферни интравенски третмани.

3. Мерач од 24 до 26: Овие помали канили обично се користат кај педијатриски пациенти или за давање лекови со пониски стапки на проток.

Во заклучок

Интравенската канила е незаменлив медицински уред во различни клинички операции.Shanghai TeamStand Corporation е професионален снабдувач и производител на медицински уреди, обезбедувајќи разновидни висококвалитетни интравенски канили и други производи.При изборот на IV канила, важно е да се земат предвид различните видови, карактеристики и големини што се достапни.Главните типови се периферни венски канили, централни венски катетри и катетри со средна линија.Треба да се земат предвид карактеристиките како што се материјалот на катетерот, дизајнот на врвот и присуството на крила или порти за инјектирање.Дополнително, големината на интравенозната канила (означена со мерењето на мерачот) варира во зависност од специфичната медицинска интервенција.Изборот на соодветна интравенска канила за секој пациент е од клучно значење за да се обезбеди безбедна и ефикасна интравенска терапија.


Време на објавување: 01-11-2023 година